Adakah anda sedang mencari inspirasi? Resepi isi ayam Sambal Matah, memang sedap, unik? Orang ramai sudah biasa menggunakan internet pada gajet untuk mendapatkan maklumat visual yang boleh dijadikan idea. Kali ini saya akan kongsikan panduan cara memasak sambal matah resepi isi ayam, memang sedap, sangat susah dan senang disediakan. Jika tidak dirawat dengan betul, hasilnya akan menjadi ringan dan malah tidak selesa. Malah, isi ayam sambal matah yang lazat harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera anda.
Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi rasa isi ayam sambal, terutamanya jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat isi ayam sambal matah yang lazat di rumah, jangan risau kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi lebih istimewa. Jadi anda boleh menggunakan gambar Ayam Fillet Sambal Matah sebagai contoh.
Jumlah hidangan yang boleh diberikan untuk memasak Sambal Matah Ayam ialah 4 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa yang diperlukan untuk memasak isi ayam sambal dianggarkan sekitar 45 minit.
Baiklah, kali ini, jom cuba, cuba buat sendiri tikar sambal isi ayam di rumah. Jika kita memastikan bahan-bahannya mudah, hidangan ini dapat membantu tubuh kita kekal sihat. Anda boleh membuat Napkin Sambal Ayam dengan 11 bahan dan 4 langkah. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Bahan-bahan dan rempah ratus untuk menyediakan sambal ayam:
- 1/2 kg dada ayam
- Bahan Perapan: 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu teh garam
- Tepung serbaguna (I: jenama Kobe)
- cuba cili
- Ambil bahagian putih serai.
- 3 helai daun oren
- Bawang Merah
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
- 1 sudu besar kapur
Langkah-langkah Memasak Ayam Fillet Sambal Jarang
- Potong fillet ayam menjadi kepingan kecil dan biarkan selama 30 minit dengan rempah perap (bawang putih, lada, garam).
- Sediakan bahan untuk sambal mate: Cincang halus bawang merah.
- Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam tepung berempah serba guna, sapukan, sapu dan goreng dengan api perlahan hingga perang keemasan.
- Sediakan minyak panas untuk menggoreng sambal, masukkan rempah, garam, gula, air limau nipis, masak sedikit, kemudian angkat dan tuangkan atas isi ayam.. dan hidangkan.
Seperti? Ia tidak mudah? Anda juga boleh membuat sambal ayam yang boleh anda amalkan di rumah. Semoga anda mendapati ia berguna dan bergembira!
0 Post a Comment
Post a Comment