Adakah anda sedang mencari resepi sambal matah anti gagal yang unik?, resepi sambal matah anti gagal kini sedang dicari oleh ramai orang di sekeliling kita, mungkin anda salah satunya. Ibu muda sudah biasa menggunakan Internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat tentang foto yang boleh dijadikan inspirasi. Kali ini saya akan kongsikan tutorial cara membuat matah pencuci mulut yang mudah dan mudah. Jika tidak dirawat dengan betul, hasilnya adalah ringan dan umumnya tidak selesa. Lada matah yang lazat sememangnya mampu membangkitkan putik yang harum dan pedas.
Daripada jenis bahan sehinggalah pemilihan bahan segar, cara penyediaan dan persembahan, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi rasa bahan tersebut. Jangan risau jika anda ingin membuat sambal matah yang sedap di mana-mana sahaja, kerana jika anda tidak tahu tekniknya, masakan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Berikut adalah gambar Sambal Matahar yang boleh anda jadikan contoh.
Berikut ialah beberapa cara mudah dan praktikal yang boleh anda gunakan untuk mengurus bahan siap. Anda boleh memasak sambal matah dengan 7 bahan dan 4 langkah. Di sini anda akan belajar cara menyediakan hidangan.
Sumber: xanderskitchen Saya sangat berpuas hati dengan tikar sambal ini kerana hampir semua restoran ada menu tikar sambal. Saya suka masak sendiri (sebab portion terlalu kecil bila beli). Seronoknya ada akaun Cookpad, taip sahaja nama menu dan itu sahaja... Terima kasih atas resipi @xanderskitchen dan juga terima kasih kepada Cookpad kerana membantu mama ini
Bahan-bahan dan Rempah-rempah Membuat Sambal Matah:
- 15 keping lada merah (i: 12 keping)
- 8 hirisan bawang besar (I: 12 hirisan)
- Ambil 2 batang magnolia (i: 4 batang) bahagian putih
- Keluarkan bahagian tengah 3 lb daun limau purut (boleh laras)
- 1 sudu kecil. jus lemon
- 4 sudu besar minyak masak
- Garam, gula dan sup serbuk secukup rasa
Langkah-langkah penyediaan bahan matah
- Sediakan semua bahan.
- Cincang halus bawang besar, lada benggala, serai dan daun limau purut. Campurkan kesemuanya dengan picit menggunakan tangan/sudu (pakai sarung tangan apabila menggunakan tangan).
- Masukkan jus lemon, garam, gula dan sup puri. Kacau lagi dan semak rasa. Tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas.
- Panaskan minyak sehingga mendidih. Ditabur dengan lada sulah sedia untuk dimakan.
Terima kasih kerana membaca resipi pasukan kami. Semoga bahan-bahan biasa matah foods di atas dapat membantu anda untuk membuat makanan yang sedap untuk keluarga/rakan anda dan menjadi idea jualan makanan. Semoga ini berguna dan menyeronokkan!
0 Post a Comment
Post a Comment